Valorile si folosirea lor in Programarea Neuro-Lingvistica

Valorile in care credem pot sa ne asigure tronul regal sau ne pot trimite pe scaunul lui Pinocchio. Programarea Neuro-Lingvistica se foloseste de aceste valori personale pentru a modela universul nostru si a le transforma din dusmani in aliati gata sa ne sara in ajutor pentru atingerea succesului mult dorit. Valorile cu care lucreaza Programarea Neuro-Lingvistica se formeaza in trei etape ale vietii: Perioada imprimarii/fixarii apare din momentul in care te nasti pana pe la sapte ani. In timpul acestei perioade inveti in mod inconstient de la parinti.

Perioada modelarii se manifesta intre 8 si 13 ani cand inveti in mod constient si inconstient copiind de la prieteni. Valorile principale sunt formate in jurul varstei de 10 ani. Perioada socializarii apare intre 14 si 21 de ani. In timpul acestei perioade iti insusesti valori care-ti vor afecta relationarea cu ceilalti. Daca descoperi zone in viata ta care crezi ca se pot imbunatati, poti examina ulterior valorile tale pentru a face o schimbare pozitiva. Asta isi propune si Programarea Neuro-Lingvistica: schimbarea in bine a gandirii, a modului in care relationezi cu ceilalti si atingerea obiectivelor dorite.

  • Urmarind lista de mai jos poti sa afli rapid ceea ce te tine pe loc si te impiedica sa ajungi la obiectivul propus: 
  • Alege o zona sau un context din viata ta cu care nu esti impacat si pe care ai vrea sa o schimbi/ sa-l schimbi, imbunatatesti. 
  • Fa o lista cu ce e important pentru tine in acest context. In minte iti vor veni niste valori foarte rapid, altele mai greu. 
  • Aranjeaza valorile in ordinea importantei lor pentru tine, de la cea mai importanta la cea mai putin importanta. De obicei, cele care ti-au aparut mai greu in vedere sunt mai importante pentru tine. 
  • Dupa ce ai aranjat toate valorile intreaba-te daca iti foloseste vreo valoare care nu se afla pe lista ta in contextul definit. Unde a-i pozitiona-o in lista ta? La final vei constata ca multe valori intra in contradictie. Programarea Neuro-Lingvsitica incearca sa rezolve aceste contradictii prin instrumente si tehnici specifice, testate in prealabil in zeci de teste si sedinte, sesiuni. Constientul si subconstientul au pareri diferite, asadar. Conflictul intre valori apare si atunci cand iti doresti sa atingi doua obiective in acelasi timp: de exemplu, sa fii slab dar sa ai si acces la ce mancare vrei tu, inclusiv fast-food. Schimbarea valorilor pentru evitarea conflictelor este necesara, ea fiind posibila prin asocierea unei valori cu o imagine corespondenta si apoi schimbarea ei. 

Iata pasii necesari:

  • Cand te gandesti la distractie, de exemplu, observa imaginea pe care o proiectezi in raport cu marimea, culoarea, pozitia, daca e in miscare sau nu, daca se concentreaza pe ceva anume sau e haotica. 
  • Observa imaginea proiectata cand te gandesti la sanatate, de exemplu. Schimba calitatile imaginilor. 

Schimbarea valorilor se poate face si prin alterarea sunetelor sau a sentimentelor traite. In tara noastra, un bun punct de pornire in sondarea terenului deosebit de fertil al Programarii Neuro-Lingvistice este siteul http://www.nlpdiscovery.ro, unde veti gasi, pe langa testimoniale ale participantilor (www.nlpdiscovery.ro/testimoniale-clienti/), si foarte multe informatii actualizate si interesante despre universul NLC si cum va poate el ajuta atunci cand sunteti in impas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu