Taxa auto in 2014

Anul 2014 aduce o taxa auto mai mica cu 1,63% fata de anul trecut, acest lucru datorandu-se OUG nr. 9/2013 care prevede ca valoarea in lei a timbrului de mediu se calculeaza in functie de cursul de schimb al monedei euro stabilit pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent. Astfel, cursul de schimb euro-leu pentru timbrul de mediu in 2014 se calculeaza la valoarea de 4,4485 lei pentru un euro, curs publicat de Banca Centrala Europeana la data de 01.10.2013.
Cursul stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie 2012 valabil pentru anul 2013 a fost de 4,5223 lei pentru un euro, rezultand o diferenta de 1,63 procente.

Cand se plateste taxa de mediu

OUG nr. 9/2013 stabileste ca timbrul de mediu se plateste o singura data in urmatoarele situatii:
  • la inmatricularea pentru prima data a unui autovehicul in Romania.
  • la reintroducerea unui autovehicul in parcul auto national numai in cazul in care valoarea taxei de timbru a fost restituita proprietarului la scoterea acestuia din parcul auto national.
  • in cazul autovehiculelor rulate pentru care nu a fost achitata nici un fel de taxa auto (poluare, inmatriculare, taxa de timbru). Aceasta taxa se va aplica la prima transcriere a dreptului de proprietate.
  • in cazul autovehiculelor pentru care instanta de judecata a dispus restituirea taxei (poluare, inmatriculare, timbru de mediu) sau inmatricularea acestora fara a se plati vreo taxa. Si in acest caz, timbrul de mediu se va incasa la prima transcriere a dreptului de proprietate.
Conform unui comunicat al Ministerului Mediului, pentru masinile echipate cu motoare Euro 6, hibride si electrice nu trebuie sa se plateasca timbrul de mediu, iar pentru cele cu Euro 5 cotele raman aceleasi, cursul valutar fiind singurul care va face diferenta.
ANAF a stabilit ca va calcula valoarea timbrului de mediu si va emite decizia cu stabilirea sumei de plata in cel mult doua zile lucratoare de la data depunerii complete a documentatiei necesare, exceptie facand autovehiculele cumparate in leasing pentru care termenul este de cinci zile lucratoare.

Cum se calculeaza valoarea timbrului de mediu

In cazul autovehiculelor echipate cu motoare Euro 3, Euro 4 si Euro 5 se tine cont de valoarea emisiilor de CO2 in proportie de 100%, iar taxa auto se calculeaza in felul urmator: nivelul emisiilor CO2 inmultit cu valoarea in euro a fiecarui gram si cu cota de reducere aplicata in functie de vechimea autovehiculului.
In cazul autovehiculelor echipate cu motoare non-euro, Euro 1 si Euro 2, formula de calcul ramane aceeasi: capacitatea cilindrica inmultita cu 4, din care se scade cota de reducere in functie de vechimea masinii.
Calculatoare de taxa auto de gasesc pe site-uri specializate de genul www.odat.ro, site-uri pe care orice detinator de autovehicul isi poate calcula suma ce trebuie platita pentru masina pe care o detine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu