Abjurarea lui Galilei

Fizician si filosof italian de geniu, Galileo Galilei care a trait intre anii 1564 si 1642 in Pisa, a fost adeptul metodei experimentale al observatiei directe si al demonstratiei in stiinta. Contributiile sale in astronomie si fizica sunt considerabile, dintre care amintim: a dovedit prin calcule teoria lui copernic si a stabilit legile gravitatiei universale, dupa Copernic si Kepler care au infirmat teoria geogentirica a lui Ptolomeu, i-a revenit lui Galilei eritul sa demonstreze  (ca soarele se afla situat in centrul lumii - sistemul solar fiind conceput ca lume-univers) ceea ce reprezenta o grozava abatere de la principiile aduse de biserica si o erezie de neiertat, fapte care erau tratate expeditiv in epoca de inchizitie. 

Obicetul greselii (corpus delicti) fluturat de acuzatie il constituie cartea Dialog intre cele dpua sisteme principale ale lumii, ptolomeic si copernician, publicata dupa multe amanari, in 1632, in Florenta.
Gloria lucrarii este reflectata direct de masurile represive la adresa autorului. Savantul fusese prevenit din 1616 printr-o hotarare a Sfantului Oficiu al Inchizitiei, de condamnarea oricarei invataturi contrare Sfintei Scripturi, cu referire nemijlocita la afirmatia lui Copernic. Astfel "se va proceda de Sfanta Inchizitie si impotriva lui", i se spunea intr-o forma care abia deosebea informarea de sentinta si sentinta de executie. Galilei a acceptat sa retracteze dar nu a facut-o din convingere. Fara sa fie atestata documentar replica atribuita savantului de solilocviu existential: "E pur si muove!" (care in traducere libera inseama "Si totusi se misca!") exprima perfect adevarata credinta si starea sa de spirit. Niciun fel de interventie si apel de clememnta nu micsoreaza zelul papei Urban al VIII-leasi al reprezentantilor inchizitiei. Ultimii zece ani de viata sunt un calvar oentru remarcabilul om de stiinta si filosof Galileo Galilei.
 
Abjurarea lui Galilei caracterizeaza nerecunoasterea formala (de catre o persoana sau o institutie) a unor idei sustinute anterior si afirmarea unor lucruri impuse , asupra carora cei in cauza are alte opinii, ce contravin unor interese in masura sa se manifeste coercitiv. Astfel daca vreti sa va referiti la o situatie in care aveti dreptate insa susteti presat de circumstante sa recunoasteti conrtrariul sau sa va retrageti din explicatii ori diverse demonstratii, puteti sa aplicati formula "traiesc ajurarea lui Galilei".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu