Vrei sa vinzi sau sa inchiriezi? Esti obligat sa obtii certificate energetice pentru orice tranzactie

Pe timp de criza economica, tranzactiile imobiliare nu sunt chiar cele mai bune optiuni atunci cand nu mai exista posibilitatea intretinerii unei locuinte. Preturile mai mici ale apartamentelor si caselor, la vanzare, preturile mai mari la cumparare au determinat o scadere a numarului de proprietari care isi instraineaza casa, crescand numarul celor care prefera sa o inchirieze.

In momentul in care cineva se hotaraste sa faca o tranzactie imobiliara trebuie sa tina cont si de faptul ca va fi nevoit, incepand din 2013, sa prezinte notarului si copia certificatului energetic. In certificat sunt incluse clasa energetica, fie A, cea mai buna, fie pana la G, cea mai slaba, consumul anual de energie kWh/m2 an si indicele de emisii echivalent CO2. Clasa energetica si consumul anual sunt raportate la incalzire, apa calda consumata, climatizare si ventilare mecanica, dar si iluminat artificial.

Recomandarile pentru reducerea consumului de energie se regasesc intr-o alta sectiune a acestor certificate energetice, prin intermediul lor proprietarul fiind instiintat de modul in care poate reduce consumul de energie si mai mult in viitorul apropiat. Cumparatorii sunt cei care beneficiaza cel mai mult de pe urma acestei impuneri, intrucat pot sa se fereasca de locuintele cu izolatii proaste sau absente, apartamente si case care vor genera facturi mari la energie si gaz. Pe de alta parte, proprietarii vor fi incurajati sa investeasca in izolatii si schimbarea instalatiilor din casa cu unele noi. Intocmirea certificatului cade in sarcina unui auditor energetic autorizat, acesta se emite pe 10 ani, dar se reinnoieste daca se realizeaza lucrari de imbunatatire, izolatie etc.

Preturile pentru eliberarea de certificate variaza intre 130-140 si 300-350 ron per certificat, in functie de numarul de camere ale apartamentului sau suprafata casei. Certificatul de evaluare a eficientei energetice a cladirilor a fost introdus pentru reducerea consumului de energie in UE, reducerea cu 20% a emisiilor de gaze de sera si cresterea cu 20% a ponderii energiei regenerabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu