Cum se face strunjirea si cat de complexa este?

Prin strunjire se intelege prelucrarea prin aschiere cu ajutorul unor strunguri. Piesa de prelucrat este aschiata prin rotatie, iar masinariile, strunguri pentru lemn au o miscare de avans. Gasim strunguri pentru lemn in ateliere, in cadrul productiei in masa, in serie, dar si in diferite ateliere de reparatii.

Varietatea formelor si intrebuintarilor strungurilor face o clasificare exacta si complexa a lor foarte dificila, de aceea limitarile sale au dus la o decelare mai simplificata intre doar doua tipuri principale de strunguri. Din punctul de vedere al constructiei, avem strunguri pentru lemn orizontale si verticale. La randul lor, strungurile orizontale sunt longitudinale (paralel cu axa piesei) sau transversale (transversal in raport cu miscarea de rotatie a piesei). De obicei, la prelucrare, exista o suprafata de rotatie exterioara si una interioara. La suprafata de rotatie exterioara, de exemplu la strunguri pentru lemn, se pot face degrosari, semifinisari sau finisari de foarte buna calitate si de precizie mare. In urma strunjirii de degrosare, adaosul de prelucrare dispare iar piesa finala e numai buna de trimis spre alt sector al prelucrarii in vederea finalizarii ei si ambalarii. Suprafetele de rotatie interioare se prelucreaza prin rotatie interioara; procesul este unul greoi, dar cu o finalitate mult mai spectaculoasa. O astfel de prelucrare se utilizeaza mai ales la piesele unicat sau de serie mica.

In fine, tot cu strunguri pentru lemn pot fi puse in practica si operatiuni de prelucrare a suprafetelor profilate prin manipularea unor cutite care au muchia taietoare, profilul ei, mai precis, identic cu cea a suprafetei ce trebuie prelucrata. Strungurile pentru lemn sunt mult mai usor de folosit decat cele pentru metal si mult mai simplu de reparat tinand cont si de piesele care le alcatuiesc, dar si de uzarea lor-aici depinde foarte mult de tipul de lemn prelucrat si de modul in care se umbla cu ele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu