Cat multe nu stim despre stangaci

Tendintele stangacilor si limbajul. Nici un alt animal nu are asa de multa afectiune si partinire fata de un stangaci ca omul. Se pare ca raspunsul la aceasta ciudatenie il gasim in limbaj. Pentru majoritatea oamenilor, limbajul se dezvolta in partea stanga a creierului. Aici apar ideile si le „traducem” intr-o forma de comunciare pe care ceilalti o pot intelege. Cum partea stanga a creierului controleaza partea dreapta a corpului, oamenii care scriu cu dreapta sunt un exemplu clar de dominare a partii stangi a creierului.

De curand, s-a descoperit ca aptitudinele lingvistice se formeaza la unii oameni in emisfera dreapta a creierului. Acei indivizi sunt stangaci. Cu cat un individ foloseste mai des o mana cu atat conexiunea cu emisfera opusa din creier e mai puternica. De exemplu, cei care se folosesc mai mult de mana stanga au sansa sa isi dezvolte abilitatile lingvistice in emisfera dreapta. Pe de alta parte, toti cei care au o istorie familiala si o rata a mainii stangi predominante au o emisfera dreapta mai bine dezvoltata din punctul de vedere al procesarii informatiei lingvistice. Asta dovedeste dezvoltarea limbajului determina cu ce mana vom scrie, stanga sau dreapta. Scarile in spirala pentru stangaci. Se stie ca multe castele medievale aveau scari in forma de spirala special construite pentru a fi un obstacol de temut in calea dusmanilor. O scara sub forma de spirala care se misca in sensul acelor de ceasornic ii da celui care se apara de inamic o mai buna libertate de miscare. Miscarea usoara si lovitura precisa cu sabia au facut aceste scari obiective de temut dintr-un castel medieval in timpul luptelor. Asta daca esti dreptaci… Dar ce te faci daca esti stangaci? Castelul Ferniehirst din Scotia, resedinta familiei Kerr, a carui arbore genealogic merge pana la sosirea in Marea Britanie a lui William Cuceritorul, in 1066, a fost special construit pentru… stangaci.

Istoria indelungata de stangaci care s-au nascut in familie a facut ca intregul castel sa fie proiectat special pentru ei, mai ales scarile care „se roteau” in contra acelor de ceasornic, fiind mai usor de folosit atunci cand aveai de infruntat inamicul si imposibil pentru el sa se apere. Asa ca toate garzile si soldatii au fost antrenati sa se foloseasca si de mana stanga in lupte. De aici si termenii „Kerr-handed” si „corrie-fisted”, cu referire la cineva care foloseste cu precadere mana stanga pentru indeplinirea diferitelor sarcini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu