Cand realitatea si visele se intersecteaza…

Visezi mai mult decat crezi. Desi se crede ca visam doar in timpul somnului „adanc”, visam in toate fazele somnului-cinci la numar, la fiecare 90 de minute avem somn de tip „REM”, si avem vreo duzina de vise in fiecare noapte. De ce nu ni le amintim pe toate? Pentru ca unele chiar sunt plictisitoare-ne amintim mai ales cele bizare sau neobisnuite, indiferent ce inseamna neobisnuit. Celelalte vise implica actiuni foarte realiste pentru ca al nostru creier incearca mereu sa ia din fiecare amintire ce-i trebuie si sa invete cate ceva, exact ca un scolar silitor care intoarce pe toate partile vorbele profesorului.

Putem schimba visele prin miros. Se stie ca orice stimul extern de orice natura afecteaza visele si chiar se transforma intr-o realitate virtuala din vis, insa multe lucruri pot transforma visul frumos, „relaxant” intr-un cosmar. Cercetatorii au vrut sa vada cat de adevarata e aceasta teorie si au pus la cale un experiment: au introdus printr-un tub nazal trei tipuri de mirosuri-oua stricate, trandafiri si miros neutru-pacientilor apoi au fost treziti si li s-a cerut sa povesteasca ce au visat. Cei care au mirosit oua stricate au spus ca au visat ca erau urmariti de oameni urat mirositori care aveau un miros ce semana cu… ouale stricate. In acest fel, visele frumoase s-au transformat imediat in cosmaruri. Cosmarurile iti pot afecta dispozitia generala. Esti deprimat, nevrotic, anxios? E posibil sa fi avut cosmaruri. Cel putin asta a dezvaluit un studiu facut pe 147 de studenti care au completat un chestionar zilnic, timp de doua saptamani, in ideea de a li se monitoriza frecventa aparitiei cosmarurilor. Cu cat studentii aveau mai multe cosmaruri cu atat aveau o stare mai proasta in fiecare zi si o dispozitie deloc placuta. Problema studiului era ca indivizii care erau deprimati din varii motive tindeau sa aiba mai multe cosmaruri, asa ca studiul devenea irelevant.

Visatul este o „doza” de schizofrenie. Si ca tot aminteam de ciudatenii, recent s-a descoperit ca visele sunt similare starilor de delir puternic intalnite la schizofrenici. Ca sa intelegeti mai bine cum e cu delirul la schizofrenici, trebuie sa spunem ca ei viseaza si ziua, cu ochii deschisi, creierul permitand viselor sa se desfasoare in voie chiar si ziua, cand pacientul e treaz. Cu alte cuvinte, ceea ce experimentam noi noapte de noapte este o stare de schizofrenie temporara. Visele halucinante pe care toti le avem mai mereu, cele foarte ciudate, pot fi rezultatul unor circuite care nu-si fac treaba in creier-asta se intampla si la schizofrenici, la care circuitile pacatoase isi fac de cap in mod aleatoriu, generand „visarea iluzorie” in timp ce persoana este treaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu