Trecerea Rubiconului

Rubiconul este un parau ingust care separa Galia de Italia. Trecerea lui propriu-zisa nu implica nici o dificultate, insa semnificatia acestui fapt era uriasa. Depasirea acestui hotar cu forte armate se afla sub semnul interdictiei constitutionale si insemna nesupunere, razvratire.

Prin manevre diplomatice abile - Caesar lasase impresia ca initiativa razboiului civil se datora inamicului sau, generalul agreat de Senat - Pompeius Magnus.
Procedase astfel, ca sa scape de povara acuzatiei de a fi pornit razboi fratricid. Printr-o serie de rezonabile  aparent insa inacceptabile in conjunctura respectiva (in ianuarie anul 49 inaintrea erei noastre) el incearca iarasi compromiterea adversarilor sai.

Partizanii lui POmpeius vor forta Senatul sa le respinga si sa declare patria in pericol cat si sa cheme cetatenii la arme. In acest context Iulius Caesar - traverseaza rubiconul,  raul de granita - rostind cuvintele : "Alea Iacta este" adica ceea ce noi azi folosim ca si "zarurile au fost aruncate".
Trecerea Rubiconului defineste omentul de rascruce al unui plan cat si clipa de decizie cu ireparabile consecinte. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu