Terapia prin joc si joaca-sandplay

Factorii de stres la care suntem supusi zilnic, anumite  boli de care sufera o parte a populatiei ori cateva din situatiile traumatizante  pot fi rezolvate cu ajutorul terapiei prin joaca. Mai precis este vorba de terapia prin jocuri cu nisip, in care pacientul este incurajat sa creeze cu ajutorul nisipului imagini, in functie de ceea ce acesta alege sa creeze putandu-se descifra cu ajutorul unui psiholog ceea ce pacientul simte, realizandu-se o conexiune intre lumea sa interioara cu ceea ce a trait in lumea exterioara.

Avantajul acestei forme de terapie il reprezinta faptul ca forma de comunicare utilizata este una nonverbala, cu ajutorul imaginii create pe nisip putandu-se descifra cu o mai multa usurinta ceea ce doreste  pacientul sa se afle, fata de comunicarea verbala in care acesta poate impune anumite limite sau sa se foloseasca de anumite mecanisme de aparare. De asemenea, cu ajutorul acestei terapii se pot vindeca anumite traume fara a mai fi nevoie sa fie numite, procesul fiind unul mai usor de trecere peste, de catre cel care a trait un eveniment mai putin placut.

Acest proces se poate aplica in general la copii, adultii fiind mai reticenti in a utiliza aceasta terapie, copiii fiind mai mult atrasi de nisip, jucarii si tot ceea ce presupune aceasta terapie. De regula, acest tip de sedinta dureaza  aproximativ 45-60 de minute in functie de fiecare pacient, fiind nevoie de 3 sedinte ce presupun pasi diferiti de urmat, insa sedintele se pot prelungi in functie de gravitatea problemei pe care o are pacientul.

In urma participarii la acest tip de sedinte de terapie prin jocul cu nisip, pacientii au avut imbunatatiri vizibile in ceea ce priveste gestionarea problemelor cu care ei se confruntau, unii reusind sa le depaseaca, altii reusind sa le mentina in frau daca era vorba de adictii sau alte tipuri de probleme ce tin de gestionarea lor de catre pacient.

Joaca privita ca terapie ajuta exprimarea in mod liber fara a avea vreo teama si asigura pacientii ca pot fi intelesi pe deplin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu