Imbatranirea

Ne dorim sau nu, cu totii ajungem la un moment dat sa fim batrani. Batranetea este cu atat mai inspaimantatoare cu cat vine si cu o deteriorare a tuturor functiilor organismului, cu o memorie care incet-incet ajunge sa fie destul de slaba si cu dureri pe care cu greu le poti suporta. Tinerete fara batranete nu prea exista oricat de mult ne-am dori.

Oamenii de stiinta tot se chinuie de ani intregi sa gaseasca metode moderne si eficiente de incetinere a proceselor care concureaza la instalarea batranetii insa nu prea au avut asa de mare succes. In 2005, cercetatorii de la Universitatea Stanford au demonstrat in premiera un proces de intinerire si refacere a puterilor de autovindecare la nivelul unui cobai animal prin legarea chirurgicala a sistemului nervos de la un soarece batran cu cel al unui soarece tanar. Alte tratamente au presupus studii pe medicamente care pot extinde si contribui la regenerarea naturala a puterilor organismului.

Recent, o alta echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Tsukuba a reusit sa obtina rezultate remarcabile regandind strategia si bazandu-si cercetarea pe mitocondrie, bateria celulei. ADN-ul de la mitocondrie nu sufera mutatii in mod natural, insa are loc o acumulare proteica de-a lungul unui ciclu complet de viata. De aici si defectele care duc la imbatranire. Prin resetarea acestor „linii” de cod ADN cu ajutorul celulelor stem echipa a obtinut un efect uimitor: celulele batrane s-au transformat in celule tinere. Impreuna cu un aminoacid care refacea defecte din mitocondrie, procedura a dus la dezvoltarea unei pastile anti-imbatranire. Daca pe viitor se va vinde o astfel de pastila cei din marketing vor trebui sa actioneze cu foarte mare grija pentru a nu se ajunge la o lipsa de incredere in potentialul ei doar din cauza povestilor legate de tinerete fara batranete, din cauza basmelor si povestirilor copilariei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu