Cablul coaxial RG6- cel mai intrebuintat in aplicatii casnice

Probabil unul dintre cele mai obisnuite cabluri, prezent in toate casele sau sediile de companii, este cablul pe care il folosim pentru televizoare pentru a avea acces la programele de televiziune prin cablu sau televiziune prin satelit. Este vorba despre cablu coaxial rg6, un cablu foarte frecvent utilizat atat pentru aplicatii casnice cat si comerciale. Originea denumirii RG este veche si de origine militara, unde RG insemna Radio Guide (Ghid Radio), iar numerele adaugate pentru a clasifica acest tip de cablu sunt arbitrare. In prezent, chiar daca denumirea a ramas cea de sorginte militara, acest tip de cablu nu mai intruneste conditiile necesare pentru a fi folosit in aplicatii militare. Mai mult decat atat, modul in care sunt facute aceste tipuri de cablu este foarte diferit de la un tip de cablu la altul chiar si in cadrul aceleiasi clasificari.

Cablul RG6, in varianta cu sufa, fara sufa sau cu sufa trishield, are in centru un conductor central, urmat de un invelis izolator, peste care se suprapune un conductor tubular ecran (tresa) si apoi invelisul superior (manta). RG6 este disponibil intr-o varianta mai ieftina, in care conductorul central este din otel cuprat si invelis izolator din aluminiu (folosit in general pe distante mai scurte) dar exista si in variante mai calitative, cu dublu strat izolator de aluminiu, sau cablu digital video de precizie, cu un conductor solid din cupru, strat izolator din spuma injectata cu nitrogen, folie ecran dubla si o tresa din cupru. Acesta din urma are o latime de banda foarte mare si o toleranta foarte mica la interferente.

RG6 se mai foloseste si pentru internet sau pentru conectarea radio-emitatoarelor si radio-receptoarelor la antena. Avantajul sau principal este existenta stratului de ecranare, care protejeaza impotriva interferentelor, facand posibila folosirea acestui tip de cablu si in spatii cu campuri electromagnetice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu