O fapta buna

Femeia care trecuse pe linga mine in dimineata aceea avea un sac de plastic urias in spate. Mergea incet, girbovita, tragind cu ochii la trecatorii din jur. La un moment dat ochii nostri se intilnira. Tin minte ca ii zimbisem, imi zimbise se ea, iar intre noi se stabilise o oarecare intimitate. „Ce ai in sac? o intrebasem, asa, intr-o doara.” Sticle de plastic, raspunse ea fara sa ezite. Le string de prin gunoaie, apoi la vind! Am trei guri de hranit!

Mi se facuse mila de ea si am chemat-o la mine acasa sa-i dau si eu un sac de sticle, pe care, din comoditate, le adunasem intr-un colt, pe balcon. Ochii ii stralucira de bucurie si se luase incet dupa mine. Ii deschisesem usa si o poftisem inauntru ( pe atunci sedeam undeva intr-un bloc, la parter ). Cind trecuse pe linga mine, observasem ca nu era urita deloc, era neingrijita, nespalata, de parca ar fi dormit intr-un cos de gunoi.” Ai casa? o intrebasem in drum spre balcon.” Nu, zise, mi-a luat-o banca demult! Traiesc si eu pe unde apuc!” Ultima femeie care statuse vreo trei luni cu mine, plecase intr-o buna zi, fara sa-si ia lucrurile. Si in clipa aceea mi-a trecut prin minte sa i le dau ei. „Nu vrei sa faci o baie? ii zisem direct. Facuse ochii mari. „As face, spuse nerezistind tentatiei. Nici nu mai tin minte de cind n-am facut!”. O condusesem spre baie si o ajutasem sa se dezbrace ( fara ca lucru acesta s-o jeneze citusi de putin!), in timp ce apa fierbinte curgea in cada cu un zgomot infundat. Nu arata deloc rau ( ere ca o perla invelita intr-o cirpa murdara). O lasasem sa intre in cada, retregindu-ma in sufragerie unde erau hainele abandonate de fosta mea prietena, Lucia. Dupa vreo zece minute, ( constatind ca nu eram prin preajma), iesise din cada si pornise in cautarea mea, invelita intr-un prosop. Cind daduse cu ochii de mine si vazuse teancul de haine se bucura ca un copil. „Sint pentru mine? exclamase neputind sa se abtina. Nici nu mi-ar fi trecut prin gind! Barbatii de unde vin eu n-au maniere, nu vor decit sa ti-o traga! De multe ori nici nu te-ntreaba! Sar, pur si simplu, pe tine!”

O spune cu durere in glas, rememorind, probabil, intimplari neplacute.” Ti le dau pe gratis! ii raspunsesem intr-un tirziu, dupa ce femeia se imbracase co pareche de yegari si o rochita de-a Luciei, care-i venira perfect.. Si nu-mi trece prin cap sa ti-o trag cu japca, desi esti aproape goala. Am vrut sa fac o fapta buna! Nimic mai mult!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu