Ce trebuie sa folosesti cand concepi un text jurnalistic audio vizual

Mai ales atunci cand vorbim despre materialele destinate emisiunilor de stiri, nu vom folosi cuvinte si expresii complicate, greu de pronuntat, cuvinte nefamiliare sau termeni tehnici, de specialitate. Acestea ar ingreuna intelegerea textului de catre o parte a telespectatorilor. Dintre doua sinonime se va prefera cuvantul mai scurt. Se recomanda evitarea neologismelor atunci cand exista variante echivalente, mai cunoscute, in limba romana. Intr-o stire difuzata de un post local de televiziune, privind pericolul trichinelozei, se vorbea despre „sacrificarea suinelor” si se amintea faptul ca boala „poate fi letala”.

Cati dintre telespectatori stiu ca prin „suine”, termen de specialitate, sunt desemnati „porcii”? Aceasta exprimare „eleganta”, „frumoasa” este pretioasa, dar cu totul nepotrivita in context. Pe de alta parte in posturile de radio locale, de exemplu, radio Aiud, daca facem un studiu atent, vom observa ca se va prefera timpul prezent daca acesta se potriveste cu continutul informatiei. Se va utiliza diateza activa, nu cea pasiva, ori de cate ori este posibil. Subiectul si predicatul vor fi cat mai apropiate, evitandu-se apozitiile. Tot in cadrul unor stiri de radio Aiud, vom observa ca se utilizeaza cat mai putine pronume, deoarece exista riscul sa nu fie limpede la cine se refera ele si, astfel sa apara neclaritati. Cand vorbim despre expresii celebre – redate in original, multe in latina – acestea constituie si ele o tentatie, prin iluzia ca, in felul acesta, comentariul va primi o nota mai distinsa. Fie ca sunt dintre cele mai cunoscute, cum ar fi „pro domo”, „sine die”, „sine qua non” etc sau mai putin folosite, ele reduc accesibilitatea mesajului.

Totusi, fiecare post de televiziune are propriile reguli si conventii privind scrierea (grafierea) unui text. Ele au drept scop preintampinarea dificultatilor in lectura iar in meseria sa - tanarul jurnalist trebuie sa le cunoasca si sa le adopte, avand in vedere ca aceasta este o conditie a integrarii sale intr-un sistem concret de productie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu