Un bec LED este o sursa de lumina mica, de cele mai multe ori însotita de un circuit electric ce permite modularea formei radiatiei luminoase. De cele mai multe ori acestea sunt utilizate ca indicatori în cadrul dispozitivelor electronice, dar din ce în ce mai mult au început sa fie utilizate în aplicatii de putere ca surse de iluminare. Culoarea luminii emise depinde de compozitia si de starea materialului semiconductor folosit, si poate fi în spectrul infrarosu, vizibil sau ultraviolet.
Pe langa iluminare, LED-urile sunt folosite din ce în ce mai des într-o serie mare de dispozitive electronice. Dar desigur acestea sunt lucruri de care toata lumea stie, mai mult sau mai putin putin generale. Un bec LED, aceasta fiind prescurtarea din limba engleza - mai exact light-emitting diode, însemnand dioda emitatoare de lumina) este o dioda semiconductoarece emite lumina la polarizarea directa a jonctiunii p-n. Efectul este o forma de electroluminescenta. Cu siguranta unele aspecte sunt cunoscute despre led-uri insa nu toata lumea stie de exemplu ca in data de 12 mai 2010, firma Nexxus Lighting a prezentat cea mai puternica lampa LED de uz casnic disponibila pe piata, cu o eficienta de 50 Lumen/Wat.
Luminozitatea lampii Array LED PAR38 este comparabila cu cea a unui bec obisnuit/standard de 75 Watt atingand 985 Lumen la un consum de numai 18-20 Watt, fiind în acelasi timp si variabila. Un alt aspect nu prea cunoscut de amatorii de aceasta tehnologie marunta este faptul ca in anul 2008, cel mai puternic LED comercializat apartinea firmei sud-coreene Seoul Semiconductor. Un singur LED din seria Z-Power P7 atinge performanta de 900 Lumen la 10 Watt, deci o eficienta de 90 lm/W, echivalând cu un bec obisnuit de 75W. La 12 aprilie 2010, firma Toshiba a prezentat prototipul celei mai puternice lămpi LED de uz casnic si industrial, cu o eficienta de 120 Lumen/Watt. Luminozitatea lampii led este comparabila cu cea a unui bec obisnuit/standard de 100 Watt, atingand 1690 Lumen.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu