Daltonismul e o boala congenitala la care trebuie sa ne adaptam din mers

Sunt doua tipuri de afectiuni pe care le putem avea de-a lungul vietii: cele congenitale, mostenite, aparute inca de la nastere, si cele aparute ca urmare a unor dezechilibre din organism sau a unor probleme de sanatate aparute din cauze externe. Cele mai grave si aproape imposibil de tratat sunt cele congenitale. Pentru ca este implicata genetica si sunt schimbari sesizabile la nivelul ADN-ului uman, la nivel celular, bolile congenitale ne vor insoti toata viata si le vom observa simptomatologia fara a putea scapa definitiv de afectiunea respectiva.

Una dintre afectiunile congenitale localizata la nivelul ochilor este daltonismul. Vorbim despre daltonism cand nu avem capacitatea de a distinge culorile intre ele, in deosebi rosul si verdele. Afectand in special barbatii, daltonismul se transmite genetic, conurile din retina nu mai functioneaza corect, rosul si verdele sunt neclare, nu se poate face o distinctie corecta si rapida. La un daltonism rosul si verdele sunt asemanatoare, nu e nicio diferenta intre ele. Testarea pentru a se stabili daca e vorba de daltonism e simpla, i se arata pacientului culorile si e pus sa le numeasca corect, mai ales cand se afla alaturi de altele asemanatoare. Sunt cunoscute cu o eficienta mare testele Ishihara, atlasul Polack, plansele Stilling, Rabkin. Nici nuantele unor culori nu sunt recunoscute, la fel nici culorile similare, rosu, verde, albastru, galben. Ciudat sau nu daltonistii tind sa miroasa mancarea si sa aiba un miros mai dezvoltat.

La lumina puternica intervine sensibilitatea oculara, daca avem un scris colorat pe alt fundal decat cel alb daltonistii nu au cum sa descifreze corect ce scrie acolo. Imbunatatirea vederii cromatice cu defecte cauzate de daltonismul prezent poate sa fie facuta doar daca avem daltonismul din cauza medicamentelor sau a substantelor toxice. Contrastul culorilor poate fi imbunatatit daca se poarta filtru colorat pe ochelari sau lentile de corectie speciale pentru daltonisti. Un tratament curativ pentru daltonismul indiferent de tipurile sale nu exista, pacientul traieste cu el si se adapteaza situatiei in care se afla.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu