Compozitiile lui Fritz Kreisler

Fritz Kreisler era un cunoscut violonist care avea concerte prin toata Europa anilor 1910. La un concert in Viena a inclus chiar si cateva compozitii proprii in concertul sustinut. El a fost imediat atacat de critici care-l acuzau ca a pus una langa alta compozitia sa modesta si cea a clasicilor. Nu dupa mult timp Kreisler a sustinut ca a gasit niste opere nedescoperite inca printre documentele de la o manastire, opere care includeau si pe cele ale unor mari compozitori precum Vivaldi.

Intreaga colectie i-a fost vanduta de calugari, care se lasasera cu greu convinsi de acesta. El a rearanjat aceste opere, le-a adaptat vremurilor actuale si le-a adus pe scena, acolo unde era locul lor. Cele 25 de opere cumparate au fost ascultate de toata lumea, criticii l-au apreciat dintr-odata. De abia la 60 de ani impliniti Kreisler a recunoscut ca toata povestea cu operele din manastire era una fake. Nu era nicio mananastire, nicio colectie secreta, nu erau compozitori mari, doar el care le scrisese in fuga, cand il lovise inspiratia. Desi nu isi dorea sa fie cunoscut drept un compozitor acesta a reusit sa atraga atentia asupra sa, pentru ca avea mare nevoie.

Pentru ca nu avea cum sa angajeze muzicieni csa cante alaturi de el, acesta a apelat la trucul cu operele gasite in manastire ca sa fie in centrul atentiei. Avea astfel credibilitate si putea sa cante ce piese dorea fara sa fie catalogat ca un compozitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu