TV-ul si telefonul – dusmanii nr 1 pentru ochii copiilor

Nu mai putin de o treime din copiii cu varste sub 12 ani prezinta probleme de vedere. Cu toate acestea, nu este intotdeauna usor pentru parinti sa detecteze primele simptome ale unei probleme oculare.

Un copil care se duce mereu mai aproape de TV, un copil care isi strange ochii cand citeste sau cand se joaca la tableta, sau un copil care cere mereu sa stea in prima banca pentru ca nu vede la tabla, are probabil o miopie.

“Mami, pot sa ma duc mai aproape de televizor? Nu vad prea bine de pe canapea” ar trebui sa fie un un prim semn care sa ne dea de gandit. Poate ca nu este intr-adevar nimic grav si este doar o oboseala mai accentuata, insa nu trebuie sa lasam niciun semnal sa treaca neobservat.

Solutia pentru a verifica daca intr-adevar copilul nostru are o problema este sa mergem la un consult la o clinica renumita, cu servicii calitative de oftalmologie pediatrica. Puteti verifica online diverse clinici si preturi oftalmologie pentru a o alege pe cea care vi se pare cea mai potrivita.

Pana acum, miopia – patologia cea mai frecventa la tineri – era aproape intotdeauna mostenita genetic. Astazi, factorii socio-culturali sunt cei care maresc riscurile de a dezvolta o problema de vedere si duc chiar la necesitatea de a purta ochelari pentru aproximativ 30% dintre copii.

Unul dintre motivele principale pentru care copiii generatiilor actuale au probleme de vedere din ce in ce mai serioase este faptul ca sunt in mod obisnuit inconjurati de ecrane de toate felurile, de la televizor si tableta, pana la telefoane smart, noile generatii au probleme oftalmologice din ce in ce mai serioase. Sfatul specialistilor pentru parinti este sa limiteze pe cat posibil expunerea la lumina artificiala a ecranelor de computer, tableta, telefon sau televizor pentru a preveni aparitia problemelor oftalmologice. In schimb, se recomanda expunerea cat mai mult la lumina soarelui, evident cu protectie UV, aceasta contribuind in mod semnificativ la dezvoltarea ochiului copilului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu