Atunci cand mergi intr-un oras nou cu siguranta te gandesti in primul rand la ce poti vizita in el , la baruri si la cluburi, muzee si monumente langa care sa te pozezi. In Blaj poti vedea multe cladiri istorice, insa orasul in sine atrage si cu viata de noapte. Pe de alta parte insa pentru cei mai cuminti, care nu merge pentru distractii ci pentru cunoastere in sine, iata ce se poate vizita: Catedrala Sfanta Treime din Blaj, Campia Libertatii, Prima scoala publica cu predare in limba romana, Palatul episcopal, fosta resedinta nobiliara din secolele XVI-XVIII, actualmente cladirea Academiei Teologice, Castelul Mitropolitan, Manastirea Buna Vestire, Bisericuta Grecilor, Casa lui Mihai Molnar, Biserica Reformata, Biserica Romano-Catolica, Teiul lui Eminescu, Stejarul lui Avram Iancu, Crucea lui Avram Iancu, Copia Lupei Capitolina, simbolul latinitatii, Monumentul Eroilor Romani din Al Doilea Razboi Mondial.
Monumentul este amplasat pe Strada Eroilor nr. 2 si a fost dezvelit in anul 1944, in memoria ostasilor romani jertfiti in Al Doilea Razboi Mondial. Acesta este realizat din beton mozaicat si nu are imprejmuire. Pe fatada monumentului se afla un inscris care glorifica jertfa ostasilor romani. Campia Libertatii care se afla in orasul Blaj, din regiunea Transilvania, a fost locul unde s-au tinut doua adunari nationale in timpul revolutiei de la 1848, in luna mai si apoi in septembrie. Pe camp a fost inaltat un monument, compus dintr-o piesa centrala, numita "Gloria" si 26 de busturi infatisand conducatori ai Revolutiei Romane de la 1848, precum si figuri remarcabile ale culturii romane.
Sculptori precum Ion Vlasiu, Ion Irimescu, Ion Jalea si Marius Butunoiu au contribuit la realizarea acestui monument, ridicat intre 1973 si 1977, clasat monument istoric, cu Cod LMI: AB-III-a-B-00408. Campia Libertatii este un loc in care trebuie sa ajungeti mai ales daca puteti merge cu masina pana acolo pentru o deplasare mai usoara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu