In Romania, salcia energetica a devenit un domeniu cunoscut chiar si in randul celor care nu sunt la curent cu acest domeniu.
Salcia energetica sau salcia suedeza isi face loc printre culturile noastre de cartofi si sfecla. Salcia suedeza nu este comestibila si nici nu are vreun rol decorativ. Dar este foarte buna de pus pe foc, spun cei care au facut deja testul.
Salix viminalis vine tocmai din Suedia si ii priesc zonele reci, cu sol umed. Creste uimitor de repede, 3 centimetri pe zi, fara sa ceara ingrijiri speciale. Iar din lemnul sau se obtine mult ravnita biomasa, un combustibil de mare viitor.
Dintre avantajele pe care le propune salcia energetica amintim:
Cu o capacitate mare de evapotranspiratie (ca. 15 – 20 l / m2), salcia energetica se utilizeaza cu succes la decantarea apei menajere (in jurul statiilor de epurare);
Datorita continutului ridicat de acid salicilic, salcia tocata nu necesita depozit acoperit. In cateva luni continutul de apa al tocaturii scade la 14 – 16 %, ceea ce permite prelucrarea ei (fara uscare artificiala) in brichete;
Raspandirea culturii de salcie energetica garanteaza o sursa sigura si nepoluanta de energie, dar totodata protejează padurile si de defrisarea continua cauzata de goana dupa lemne de foc ieftine.
Nu doar aceste avantaje fac din salcia energetica o afacere de succes, ci si faptul ca, fara ingrijiri speciale si cu o investitie mica la inceput, se poate obtine profit, intr-un timp relativ scurt.
Conform declaratiilor producatorilor de salcie energetica, investitia la hectar nu depaseste 2.000 de euro. Odata saditi, butasii de salcie produc toata viata. Iar in 2 ani cultivatorii pot sa obtina un profit de 2.800 de euro pe hectar. Cu alte cuvinte costurile sunt mici, munca este putina, iar riscurile egale cu zero. Nu exista riscuri deoarece planta este rezistenta si, indiferent de conditiile climatice si de terenul agricol, nu da emotii cultivatorilor.
Principiul utilizarii salciei energetice este urmatorul: lemnul de salcie se marunteste, apoi rumegusul se transforma in peleti, care se folosesc pentru incalzirea sobelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu