Ghid util pentru concediu

Pe multi dintre noi ne incanta ideea evadarii intr-un loc linistit, plin de caldura, sau dimpotriva, unul care sa ne provoace la cat mai multe aventuri. Din aceasta cauza in euforia de dinaintea plecarii intr-o vacanta, multi uitam sa punem asa mare pret pe un lucru important, si anume ce sa punem intr-o geanta de voiaj piele, astfel incat sa profitam la maximum de fiecare locusor al sau.

Mai jos vor fi descrisi cativa pasi simpli in alcatuirea unui bagaj util cu un minimum de efort.
Primul lucru pe care trebuie sa-l iei in considerare inainte de a umple geanta de voiaj piele cu tot felul de lucruri mai putin utile ar fi sa va faceti o lista cu tot ceea ce aveti nevoie pe tot parcursul vacantei.
Ia in calcul in primul rand, cu ce mijloc de transport vei pleca, caci daca planifici sa calatoresti mai mult timp cu masina, cu siguranta vei avea nevoie de mai multe haine ceea ce echivaleaza cu un bagaj mai voluminos.

Chiar si tipul de calatorie pe care-l intreprinzi este destul de important, daca alegi sa pleci intr-o calatorie de afaceri ori una ce tine strict de serviciul tau, limiteaza-te sa ai in geanta de voiaj piele doar haine bussines, insa, poti opta si pentru un rand de haine casual, in cazul in care vei avea cateva ore pentru a vizita locuri importante din orasul in care te afli.

Un alt lucru pe care trebuie sa-l iei serios in calcul inainte de a pleca si de a-ti umple geanta de voiaj piele cu haine si accesorii, este sa verifici starea vremii din locul in care urmeaza sa mergi. Daca pleci la munte ia in calcul posibilitatea unei vremi schimbatoare, de aceea ar fi bine ca in geanta de voiaj piele sa ai si o pelerina pentru ploaie sau o umbrela.

In cazul in care plecarea este una spontana si te trezesti ca nu ai o geanta de voiaj piele incapatoare poti accesa site-ul www.grandprix-originals.ro. De aici vei putea alege dintre o multitudine de modele numai bune de luat in vacanta!

Mari personalitati ale istoriei si talentele lor mai putin cunoscute (IV)

Lew Wallace, un romancier cu vanzari record. General din timpul Razboiului Civil american, Lew Wallace a fost avocat, apoi politician si mai tarziu guvernator al New Mexico City Territory, functie garantata de presedintele Rutherford B. Hayes. In aceasta perioada o experienta definitorie a avut loc: corespondenta cu Billy the Kid, William H. Bonney. La un moment dat, Lew Wallace s-a apucat de scris; a scris mai intai un roman si o piesa de teatru care nu au avut succes. Al doilea roman, Ben-Hur: A Tale of the Christ, a devenit cel mai de succes roman din secolul al XIX-lea. A ramas cea mai bine carte vanduta, dupa Biblie, pana in 1936, cand a aparut Gone with the Wind.
Ian Fleming, un spion adevarat. Creatorul celui mai de succes agent secret al tuturor timpurilor, James Bond, Ian Fleming a folosit experienta sa ca ofiter de informatii in Marina Britanica. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Fleming a fost comandat al NID (Naval Intelligence Division) si a condus si o operatiune secreta pentru apararea Gibraltarului in eventualitatea invadarii Germania invada prin Spania. Agentul 007, numele sau de cod, a fost la baza personajului James Bond. Seria Bond a inceput sa fie scrisa pe cand locuia intr-o casa din Jamaica, iar mai tarziu a fost intruchipat de Pierce Brosnan, celebrul Agent 007.

Febra reducerilor in toate culorile continua

Poate ca pe timp de iarna nu multa lume se gandeste la noi achizitii vestimentare mai ales pentru ca este mult mai simplu sa ne acoperim corpul cu haine groase si care sa ne tina de cald, in ciuda faptului ca nu ofera si un aspect poate prea placut. Totusi trebuie sa ne imbracam si cu gust mai ales daca avem un loc de munca onorabil care cere o anumita prestanta. Iarna insa este si anotimpul in care toata magazinele sunt indulgente la preturi, oferind cadouri sub forma unor reduceri si a unor pachete promotionale, care permit achizitionarea celor mai potrivite, din punct de vedere calitativ, accesorii si articole vestimentare.

In aceasta iarna trebuie stiut ca se poarta foarte mult culorile pastelate insa si cele puternice, care sa iasa in evidenta. In special in ceea ce privesc pardesiile sau gegile, de preferat sunt culorile aprinse, care dau un plus de rafinament si de eleganta. Insa atunci cand trebuie sa alegeti dintre mai multe produse, de preferat pentru toate buzunarele sunt cele mai ieftine, iar hainele la pret redus desigur ca nu sunt de dat la o parte. Astfel odata cu inceperea iernii avem parte si de reduceri substantiale pentru produse atat vestimentare cat si accesorii, incaltaminte si altele numai pe ihaineonline.ro, un loc in care puteti sa faceti uz de imaginatie pentru a avea cele mai elegante tinute, cele mai indraznete outfitturi sau noncomformiste accesorii. Puteti alege intre cele mai noi pardesie, pantofi eleganti, ghete comode sau cizme care va pot da un plus de eleganta cat si de frumusete, rochii in trend, bluze, pulovere, costume de barbati, cambrate, clasice sau excentrice.

Sa nu uitam ca in aceasta iarna se poarta  foarte mult si blanurile, in combinatii in special cu piele. Online veti gasi toate tendintele in moda, iar pe ihaineonline.ro va veti putea bucura si de cele mai mici preturi.

Soarele de la Austerlitz

La 2 decembrie 1804,  gloriosul general Bonaparte devine imparatul Napoleon I.  Titlul de Imparat e mai mare,  oarecum inexplicabil si impresioneaza imaginatia,  spune chiar el.  Ceremonia incoronarii se desfasoara in Notre-Dame,  cu fast uluitor.  Inca o data,  Napoleon calca regulile si,  luand coroana de aur de pe perna rosie pe care se afla langa Papa Pius al cincilea si-o asaza pe cap cu fermitate,  asa cum isi facuse cariera militara profitand de slabiciunile si de nesiguranta celor pe care ii avusese de infruntat.

Pentru oameni cu experienta diplomatica ai lui Talleyrand,  evenimentul era previzibil din 1800,  dupa batalia de la Marengo,  cand ii scria invingatorului: "Posteritatea se va minuna de campania aceasta fabuloasa.  Ce auspicii insotesc Intoarcerea dumitale! N-au existat imperii care sa nu fi fost intemeiate pe minuni.  Iar ai facut o minune".  Pentru dusmanii sai n-a fost un argument ca sa-l accepte in fruntea Frantei.  In 1805,  Napoleon se afla in situatia de a infrunta inca o coalitie formata din Rusia si Austria.  Armata franceza avanseaza spre Viena,  apoi ajunge in Moravia,  in intampinarea inamicului.

Una din acele batalii care starnesc uimirea strategilor si aduc glorie vesnica pentru invingator s-a dat langa satul Austerlitz,  la 120 de km nord,  de Viena.  Era in ziua de 2 decembrie 1805 si se implinea un an de la incoronare.  Aparitia soarelui in plina iarna si stralucirea lui lui pe toata durata zilei sunt interpretate de francezi ca un semn bun,  care le intareste moralul si increderea in steaua norocoasa a imparatului.
Manevrele efectuate de trupele napoleoniene sunt expresia viziunii unui geniu militar cum putine au fost in istoria omenarii.  Simuland slabiciunea,  imparatul a cerut tarului Alexandru al Rusiei un armistitiu,  care i-a fost refuzat.  Prin false deplasari de trupe,  Napoleon deruteaza inamicul,  pentru ca apoi sa dezlantuie atacul principal asupra platoului Pratzen pe care ii ocupa impingand unitatile ruse spre lacuri unde gheata este sparta de arti1eria franceza si dezastrul este complet.  Victoria asupra celei de-a treia coalitii a fost totala. 

Expresia "Soarele de la Austerlitz" are in vedere producerea unui fenomen natural deosebit care functioneza ca semn benefic,  in masura sa dea forta si incredere unei mase de oameni (sau unei persoane).

Ce sa nu ratezi in Istanbul

Timp de un an, am avut o relatie cu cineva din alta tara, astfel ca unul dintre noi sau amandoi trebuia sa calatorim pentru a ne intalni. Spun amandoi, pentru ca nu ne vedeam doar la mine sau la el in tara, ci si in alte destinatii. Intr-un singur an am vazut 11 tari si am calatorit o data la doua sapatamani. Dragostea asta… Asa s-a facut ca am ajuns si in Istanbul. A fost o surpriza din partea lui - de ziua femeii mi-a oferit un City Break Istanbul. Eu am plecat din Bucuresti, el din Budapesta. L-am asteptat o ora in aeroport, timp in care tot incercam sa imi imaginez cum este acest oras, aceasta tara si aceasta cultura. Din aeroport am simtit cultura lor pestrita, orientala, insa abia cand am iesit pe strazile Istanbulului am vazut adevarata fata a acestui oras furnicar, in care totul este de vanzare si totul se negociaza. Istanbul nu este un oras de povestit, ci de vazut, de descoperit, insa sunt cateva obiective pe care nu ar trebui sa le ratati.

1. Moscheea Albastra - este una dintre cele mai frumoase din Istanbul, insa daca aveti noroc, asa cum am avut noi, veti putea vedea acolo si o nunta traditionala sau ritualul de spalare a mainilor si picioarelor al barbatilor inainte de a intra in moschee, pentru rugaciune.
2. Muzeul Sfanta Sofia, care se pare ca este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Turcia. Muzeul este deschis in fiecare zi, in afara de luni, iar biletul costa 25 de lire turcesti. Puteti urca si la etaj, daca doriti sa aveti o privire de ansamblu a muzeului.
3. Basilica Cisterna sau Palatul Scufundat. Este un fost rezervor de apa al orasului si este un obiectiv extrem de interesant, pentru ca nu cred ca mai exista un altul asemanator in lume. Aceasta Basilica se afla foarte aproape de Muzeul Sfanta Sofia.
4. Bazarul cu Mirodenii. Daca va place sa gatiti sau pur si simplu va plac condimentele, acesta este locul pe care nu ar trebui sa il ratati. Este o piata foarte mare, in care, pe langa multitudinea de tipuri de mirodenii, veti gasi celebrul rahat turcesc sau fructe confiate de tot felul sau cafeaua turceasca adevarata.
5. Marele Bazar. Aici este raiul pentru orice femeie, daca are langa ea un barbat care stie sa negocieze. Orice gandesti, poti gasi in Marele Bazar, care are in jur de 4000 de magazine si se intinde pe o suprafata de peste 47.000 de metri patrati. Insa nu va asteptati ca toate preturile din acest bazar sa fie mici, insa nici nu va fie teama sa negociati. De altfel, daca acceptati primul pret, fara sa negociati deloc, este ca si cum ati jigni negustorul turc, asa ca inainte de a merge in Istanbul, invatati un pic arta negocierii.

Acestea sunt doar cateva obiective turistice de neratat, o lista pur subiectiva, insa mai sunt foarte multe lucruri de vazut si descoperit in acest oras fabulos. Daca sejurul vi-l luati prin intermediul unei agentii, cum ar fi www.sobisturism.ro, asa cum am facut noi, atunci puteti opta pentru tot felul de circuite turistice sau indrumari.

Preferinte muzicale

Asta e un subiect care poate fi dezbatut pe larg. Sunt o multitudine de categorii muzicale. De la manele pana la rock sau hard rock. Recunosc ca am ascultat si eu manele, in liceu. Nu m-am prea dat in vant dupa ele nici atunci, insa am ascultat, doar cele, care mi se pareau normale. Fratele meu insa, a ascultat manele la greu. ma dispera cand ajungea acasa de la scoala, pornea calculatorul, si baga mare la manele. Norocul meu a fost ca dupa un timp s-a dat pe breazda si a inceput sa asculte altceva.

Apoi am inceput sa ascult muzica romaneaca din vremea aia. Stim cu totii ce melodii se asculatu prin anii 2000. Acum nu le-as mai asculta, nici sa ma pci cu ceara. Poate doar, din cand in cand. Apoi, a fost o vreme cand am ascultat, muzica populara. Si mi-a placut, poate si fiindca ai mei, se uitau, foarte mult la asa ceva. ma uitam si eu in ton cu ei, si ma relaxam .Mai ascultam si melodiile straine, ale acelor vremuri. Acelea parca si azi le mai ascult. Erau mai, altfel decat cele romanesti
Dupa ce mi-am cunoscut sotul, m-am dat pe rock. Dar nu din acela hard, ala nu mi-a placut niciodata. Rock gen Cargo, Iris, din astea. Si trupe straine ascultam, si chiar mi-ar fi placut sa merg la vreun concert Scorpions, de exemplu, dar n-am mai apucat. Au parut fetele, si cam greu sa le lasam cu cineva. Oricum, daca vreodata voi avea ocazia, sigur nu voi lipsi de la Scorpions. Imi place de trupa asta, maxim.
Cam astea au fost genurile de muzica, pe care le-am ascultat eu de-a lungul vietii mele. A, si etno, parca mai ascultam la un moment dat, insa a fost o etapa, scurta. Voi ce preferinte muzicale aveti? Ce melodie preferata aveti?

Cum sa cumperi in siguranta pe Internet

Ti se pare comod sa cumperi de pe Internet? Te-ai obisnuit deja cu modalitatea de a cumpara online? Ei bine, trebuie sa stii ca exista si riscuri atunci cand cumperi de pe Internet. Trebuie sa acorzi importanta maxima tranzactiei pe care o efectuezi, precum si magazinului de unde cumperi.

Pentru a face cumparaturi online in deplina siguranta, trebuie verificat, inainte de toate, daca pe site-ul comerciantului este prezenta sigla «MasterCard Secure Code» sau «Verified by Visa». Cele doua logo-uri semnaleaza ca site-ul respectiv este inscris in sistemul de plati securizate online, dezvoltat de MasterCard Worldwide si Visa International. Acesta protejeaza posesorii de carduri si permite comerciantilor si bancilor sa-l identifice pe detinatorul cardului cu care se platesc cumparaturile.

Atunci cand vrei sa cumperi ceva de pe Internet, tine cont de urmatoarele reguli:

Foloseste aceeasi carte de credit de fiecare data: indiferent de unde si ce cumperi, ideal ar fi sa folosesti intotdeauna aceeasi carte de credit, cu atat mai mult cu cat acestea (spre deosebire de debit) ofera cea mai mare protectie impotriva fraudelor;

Verifica sumele : de fiecare data cand cumperi ceva, verifica suma pe care ai achitat-o pentru ca aceasta sa corespunda cu suma de pe site-ul de unde ai achizitionat produsul in cauza;

Nu te lasa pacalit de oferte : ai primit o oferta incredibila pe mail? Inainte de a accesa link-ul, asigura-te ca stii de la cine vine. Te-ai putea procopsi, fara voia ta, fie cu un virus, fie cu o inselaciune de zile mari.

Avantajul major al cumparaturilor online este dat de gama variata de produse, pentru toate buzunarele si pentru toate nevoile. Internetul iti pune la dispozitie produse din toate domeniile de activitate, astfel ca poti cumpara cosmetice, imbracaminte si incaltaminte, produse bio, echipamente audio (amplificatoare audio, amplificatoare stereo, casti audio, boxe etc.), produse pentru bebelusi, mancare, bauturi alcoolice si non-alcoolice si multe, multe altele. Toate acestea se pot comanda din confortul propriei locuinte, fara sa fiti nevoiti sa va deplasati dintr-un magazin in altul pentru a gasi cea mai buna si cea mai convenabila oferta. 

Faptul ca gasesti, intr-un singur loc, cea mai mare oferta de produse si servicii fac din Internet o platforma completa de cerere si oferta, unde, oricine, poate vinde si cumpara dupa bunul plac.

Cat de des te machiezi?

Eu nu ma prea machiez, doar la ocazii speciale. Nu am farduri foarte scumpe. Am farduri de la o firma nici foarte ieftina, dar nici excesiv de scumpa. Si nici nu stau 3 ceasuri sa ma machiez. Daca vreau sa impresionez, mai bine merg la un profesionist, si ma las pe mana lui. Sau ma rog, a ei. La nunta m-a machiat o tipa, si chiar mi-a placut. In rest, ma machiez eu daca am chef si timp. Cu doua fete dupa mine mereu, e cam greu sa fac asta. Mai mereu ma intreaba cea mare, ce e aia la ce foloseste. Apoi ma roaga, sa o fac si pe ea. Noroc pe mine, o mai pot prosti, ma fac doar ca o rujez, si pleaca la oglinda bucuroasa. La fel e si cu parfumurile. Daca ma vede ca ma dau cu parfum, hop si cea mare sa o fac si pe ea. Doar ca aici, nu o mai pot fenta, si musai sa o parfumez. Si ii place. Intr-o vreme avea si ea parfumul ei. Dar nu l-am prea folosit, a expirat, si l-am aruncat. Nici cu lac nu ma prea fac. Nu am timp, nu de alta. Si oricum, se crapa destul de repede. Nu am rabdare sa mi-l dau jos, si arat ca o vanzatoare din piata cu lacul cojit pe la unghii. Toate astea le fac, din an in pasti, atunci cand sunt fara fete si am si chef. Atunci cand ma vede sotul se bucura, ca parca mai ies si eu din atmosfera de mama crizata. Si parca prind culoare. Si eu ma simt bine, mai atragatoare, mai sexy. Sotul se simte si el mandru cu mine pe strada, si asa toata lumea e fericita.

Miopia

Port ochelari de mai bine de 10 ani. Asa ma simt de ciudat fara ei, parca as fi dezbracata. Deja am ajuns sa cunosc toti medicii oftalmologi din oras. Ba chiar m-am imprietenit cu una dintre ele. Toata familia mea a ajuns sa umble la ea. Prima oara, cand am auzit ca trebuie sa port ochelari am plans o saptamana. Mi se parea un vis urat. Si apoi, cand am vazut cum arat cu ochelari m-am suparat ingrozitor de tare. Am fost diagnosticata cu miopie. Pe atunci habar nu aveam ce inseamna aia. Doar ca ochelarii mei sunt cu minus. Azi, insa, as da orice sa imi pot face operatie la ochi, sa scap de ei. M-am obisnuit cu ochelarii, insa uneori as vrea sa pot scapa de ei. Sa nu mai trebuiasca sa imi pun ochelarii pe nas in secunda in care ma trezesc dimineata. Plus ca daca doamne fereste mi se sparg, imi trebuie o caruta de bani sa-mi fac altii. Tocmai fiindca am dioptrii mari, costa mult sa mi-i schimb. Am si avantaje, prin faptul ca sunt mioapa. Am nascut prin cezariana. Asta e cel mai important dintre ele. :)))). Apoi, la scoala am fost scutita de la sport. Fara ochelari nu puteam face sport. Asa ca din clasa a 11-a nu am mai facut sport.

Constanta – oras istoric

Constanta este unul dintre orasele cele mai importante ale Romaniei si care, fara doar si poate, atrage anual nu numai turisti ci si oameni de afaceri, insa pe de alta parte si calatori straini, veniti pe meleagurile romanesti pentru a le descoperi frumusetea autentica. Pentru acestia, faptul ca vorbim despre un oras situat pe malul marii, despre un oras care se continua cu o statiune mult timp considerata “perla litoralului romanesc” si care ramane si astazi statiunea de top de pe litoralul romanesc, nu este singurul motiv pentru care aleg Constanta.

Pentru turistii straini, Constanta este o bucata de istorie, este cel mai vechi oras atestat documentar din Romania (657 I. H), pe atunci fiind colonia greaca Tomis. Constanta este orasul care a fost cucerit de romani si al carui nume a fost apoi schimbat in Constantiana, cand a si devenit parte a Imperiului Roman, in anul 46 I.H. Constanta este locul unde si-a petrecut, in exil, ultimii ani din viata poetul Ovidius, cel a carui statuie se gaseste si astazi in Constanta si care este un simbol al orasului. Acesta este orasul in care orice calator strain paisonat de istorie, de antichitate si de inceputurile civilizatiei, inca mai poate gasi vestigii antice si inca mai poate simti aerul vremurilor trecute. Insa Constanta este, la capatul opus, si un oras modern, un oras cosmopolit, este un oras in care de la restaurante la cluburi de noapte si hoteluri, toate au darul de a face orice calator strain sa se simta bine aici.

Nu mai putin de zece hoteluri de patru stele isi pot pune la dispozitie serviciile de calitate pentru primirea turistilor straini interesati de acest oras in toata splendoarea sa, insa dintre acestea Balada Nej Constanta este locul in care confortul, stilul si modernismul sunt imbinate in mod perfect, in care toate acestea formeaza un tot unitary, fara niciun aer de kitsch, iar aerul medieval ramane in amintirea celor care ii trec pragul fie si doar o data.

Cele mai ciudate mancaruri servite in restaurante de lux

Sandvis cu creier prajit. Originar din Indiana, acest fel de mancare select a fost reperat pentru prima data cand danezii si germanii au poposit pe teritoriul statului. La inceput, delicatesa a fost preparata folosindu-se creierul de vaca, dar astazi, din cauza bolii vacii nebune, se foloseste creierul de porc. Evident, ca orice preparat de fast-food, se poate servi cu ceapa, usturoi, suc de rosii sau mustar…

Rocky Mountain Oysters (testicule de tauras). Cunoscut si sub numele de „caviarul” cawboy-ului, acest preparat are la baza testiculele de tauras, organe care i se taie pentru a nu fi atat de agresiv si pentru a fi mai „carnos”. Dupa „colectare”, testiculele sunt spalate, curatate si prajite. Desi poate ti-e scarba, gandeste-te ca oamenii din vestul Americii si Canadei dau bani grei sa puna gura pe asa ceva. Ba chiar exista si un festival al… testiculelor.

Khash Dish (picioare de vaca, cap si stomac). Servit in special iarna, acest fel de mancare din Orientul Mijlociu se prepara din picioare de vaca, cap si stomac, care sunt fierte intr-o supa cu un miros teribil de rau. Se asezoneaza apoi cu usturoi, piper, sare, lamaie, condimente spicy. Se serveste cu verdeturi, branza sau ardei iute, insa doar la momente speciale, gen sarbatori.

A-Ping (tarantule prajite). Le gasim in Cambodgia si sunt o mancare obisnuita inca de prin 1960, cand hrana era o problema in acea zona si oamenii trebuiau sa fie cat mai creativi pentru a supravietui. Reteta e simpla: tarantule moarte, date prin zahar si sare, apoi prajite in ulei de usturoi pana devin crocanti. Daca vreti sa serviti asa ceva, nu „ratati” stomacul, care se spune ca e cea mai buna parte-contine o substanta cam urata la vedere dar buna…

Haggis (Drob de miel). Mancare traditionala scotiana, Haggis este la baza un carnat umflat pana la refuz cu ficat, plamani si inima se oaie, asezonate cu ovaz si carne de vita; toate se pun in stomacul oii si sunt fierte (iac!). Se serveste alaturi de un pahar bun de whisky.

Peste Ying-Yang. Cunoscut si sub numele de peste viu… sau mort, acest preparat se face din peste viu, prajit usor pentru a fi… inca viu cand e pus in farfurie. Cand e servit, pestele inca mai inchide si deschide gura dupa aer. Nu-i asa ca deja va e pofta? Mie nu. In Taiwan e interzisa comercializarea pestelui Ying-Yang, dar in China de est puteti servi fara probleme.